Tweedehands500.nl is al jaren gespecialiseerd in de Fiat 500. Deze compacte en stijlvolle auto is razend populair in Nederland – en dat is niet voor niets. Maar zoals bij elke occasion zijn er een aantal punten waar je goed op moet letten bij de aanschaf van een gebruikte Fiat 500. In dit artikel neem ik je mee door de meest voorkomende aandachtspunten van een Fiat 500. Zo weet jij precies waar je op moet letten, en waarom wij al deze zaken standaard voor je controleren voordat een auto onze showroom verlaat.
Waar moet je op letten bij een Fiat 500 occasion?
1. Multiair systeem (vooral bij de 0.9 TwinAir motor)
De TwinAir motor is een technisch hoogstandje, maar vereist goed onderhoud. Het Multiair systeem regelt de inlaatkleppen elektronisch, en als er niet op tijd olie is ververst of verkeerde olie is gebruikt, kan dit problemen geven. Bij Tweedehands500.nl controleren we dit systeem altijd op correcte werking en onderhoudshistorie.
2. Koppeling en versnellingsbak
Zeker bij modellen met wat hogere kilometerstanden zie je soms dat de koppeling begint te slijten. Dit merk je bijvoorbeeld aan een zwaar koppelingspedaal of een schokkende schakeling. Bij onze 20-puntencheck wordt dit uitvoerig getest. Eventuele slijtage lossen we altijd vóór aflevering op.
3. Stuurkolom en stuurinrichting
De Fiat 500 staat bekend om zijn directe besturing, maar de elektrische stuurbekrachtiging kan bij intensief gebruik problemen geven. Denk aan haperingen of lichte bijgeluiden. Wij testen dit standaard tijdens onze proefritten en technische inspectie.
4. Schokdempers en vering
Veel Fiat 500’s zijn gebruikt als stadsauto’s, dus ze hebben vaak te maken gehad met drempels, stoepranden en korte ritten. Dit kan invloed hebben op de vering. Wij checken altijd de schokdempers op lekkage en werking.
5. Roestvorming onderaan de deuren en wielkasten
Hoewel de Fiat 500 over het algemeen goed beschermd is tegen roest, zien we bij oudere modellen af en toe lichte roestvorming ontstaan op gevoelige plekken zoals onder de deuren of de wielkastranden. Dit wordt bij ons altijd visueel gecontroleerd én aangepakt indien nodig. Bij de modellen vanaf 2011 Speelt dit overigens bijna niet meer.
6. Distributieriem of -ketting
Afhankelijk van het motortype zit er in de Fiat 500 een distributieriem of distributieketting. De 1.2 heeft een riem, de TwinAir een ketting. Bij de riem is het belangrijk dat die op tijd is vervangen (om de 5 jaar of 120.000 km). Bij een ketting controleren we op typische tikgeluiden of startproblemen, die kunnen duiden op slijtage.
7. Remmen en remleidingen
Door het lage gewicht van de auto zijn de remmen vaak nog goed bij normaal gebruik. Toch controleren wij altijd de dikte van de remblokken en schijven, en checken we de remleidingen op roest of scheurtjes.
8. Elektronica en dashboardstoringen
Soms zien we dat er lampjes op het dashboard gaan branden door sensoren of kleine elektronische problemen. Wij maken gebruik van diagnoseapparatuur om foutcodes uit te lezen en storingen op te lossen.
9. Bandenslijtage en velgen
Niet alleen de profieldiepte is belangrijk, maar ook de slijtageverdeling. Scheve slijtage kan duiden op verkeerde uitlijning of problemen met de ophanging. Wij leveren onze auto's altijd af op goede, veilige banden.
10. Algemene staat van interieur en carrosserie
De Fiat 500 heeft vaak een lichte bekleding. Dat oogt fris, maar kan snel vies worden. Wij reinigen het interieur professioneel en beoordelen of de auto netjes is gebruikt. Ook lakschades, deuken en krassen worden hersteld waar nodig.
Daarom kies je voor een Fiat 500 van Tweedehands500.nl
Bij ons wordt elke Fiat 500 standaard gecontroleerd op méér dan alleen deze 10 punten. We hebben een uitgebreide 20-puntencheck, zodat jij zeker weet dat je een betrouwbare en veilige auto koopt. En heb je twijfels of vragen over een specifiek model? Dan kun je altijd bij mij terecht. Ik leg je alles persoonlijk uit – helder, eerlijk en zonder poespas.
Dus: ben je op zoek naar een Fiat 500 occasion zonder verrassingen? Dan ben je bij Tweedehands500.nl aan het juiste adres.